Máte oblíbený/ jednoduchý/ zajímavý/ rychlý atd. .... recept, který ocení ostatní hospodyňky? Podělte se s nimi o něj!
Neváhejte, určitě někoho potěšíte...
Komentáře
Přehled komentářů
Těsto:
160g piškotů, 100g cukru moučka, 60g másla, 2 lžíce rumu, 1 lžíce kakaa
Krém:
80g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu,
moučkový cukr na vysypání formičky, piškoty
Postup přípravy:
Piškoty umeleme, přidáme cukr, měkké máslo, rum a kakao. Vypracujeme těsto. Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, do ní vtlačíme vždy kousek těsta a koncem vařečky vytvoříme dolík. Krémem plníme dolíky a na závěr přiklopíme piškotem.
Poleva na zdobení perníčků
(Hanka, 26. 11. 2009 16:07)
- 20dkg moučkového cukru
- 1 bílek
- lžíci citrónové šťávy (nepoužívat citronku ale opravdu šťávu z citronu)
Nejdůležitější je cukr přesát přes jemné sítko ( čajové sítko), přecedit citronovou šťávu i bílek a třít vařečkou alespoň 20min. Nepoužít robot, poleva je pak moc napěněná a po uschnutí se drolí
Měkké perníčky
(Hanka, 24. 11. 2009 13:28)
45 dkg hladké mouky
15 dkg cukru
5 dkg másla
10 dkg medu
2 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky koření (anýz, fenykl, skořice, badyán, nové koření, hřebíček, vanilka)
Těsto rozválíme na 3 mm, vykrojené jej pokládáme na vymazaný plech.
Uchovávat v chladu, ale ne v ledničce, spíše ve spíži.
Formičk na muffiny.
(Otylka, 8. 12. 2008 20:54)Místo formiček požívám obaly od malých paštik,je to levné a všem dostupné.Okoukala jsem to z diskuse na livingu.http://www.af-fialka.websnadno.cz
Muffinky jablečné
(Hanka, 23. 1. 2007 19:28)
Máte hodně jablek? Dnes jsem vyzkoušela Muffinky jablečné:
Ingredience:
1 hrnek másla nebo Hery, 1,5 hrnku hnědého cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 2 vejce, 2 hrnky mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 3 hrnky jablek (oloupaných a nahrubo nastrouhaných), 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
V míse utřeme dohromady máslo, vejce a cukr. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Nakonec vmícháme nakrájená jablka a přidáme mléko.
... jen mám problém - nevím kde koupit muffinkové papírové košíčky ... poradí někdo?
Něco na vánoce specialně pro Hanku
(liba, 21. 12. 2006 23:27)
aneb pár tipů na poslední chvíli....
Čokoládový dort
V hrnci na plotně rozpustíme 100g másla s 200g čokolády na vaření a 3-4lžicemi kakaa, potom odstavíme a přidáme 125g cukru krupice, 3 vejce, 2lžíce hladké mouky a hrst ořechů nebo mandlí (nebo oboje). Hmotu vylijeme do vymazané (máslem)dortové formy, lepší je větší než normální velikost a dáme péct do předem vyhřáté trouby,při 180°C cca 15min,v plynové troubě na nejnižší plamen asi 25min. lze rozkrájet na malé trojúhelníčky a podávat jako cukroví, pro příležitost narozenin možno posypat mandlovými lístky (vypadá to dobře) a podávat ke kafíčku se šlehačkou...
Bratislavské tyčinky
30dkg mletých ořechů
10dkg mletých mandlí
8dkg nastrouhané čokolády na vaření
6dkg másla
28dkg cukru moučky
2lžičky skořice
1/2vanilkového cukru
2 celé vejce (ale stačí i 1)
+ ořechy a mandle na ozdobu
Z toho vytvoříme těsto, které vyvalujeme v cukru moučce, rádýlkem ořežeme na čtverec či obdelník, pomažeme polevou (viz dále), nakrájíme na tyčinky, čtverečky...ozdobíme oloupanou mandlí či ořechem a upečeme v troubě (ne moc teplé) do zlatova.
Poleva:
20dkgcukru moučky
1bílek
1lžička citrónové šťávy
1lžička horké vody
Ručně vyšleháme vařečkou do husté hmoty - tak zní originál recept, který dodržuji, ale může napomoci technika.
Jinak na cukroví není ještě pozdě, já se na tohle vrhnu až zítra...
Moc všechny zdravím, přeji především pohodové Vánoce,nemusíte péct, ale se aspoň inspirovat třeba na příště!
taky ledová káva
(rebelka, 3. 11. 2006 21:36)do mixeru 2 pol.lžíce rozpustné kávy,2 lžíce studené vody,1 vanilkový cukr a 8 kostek ledu.Rozmixovat do pěny,nalít do sklenice tak aby pěna tvořila jednu třetinu a dvě třetiny dolít mlékem.zdobíme šlehačkou a trochou jemně nastrouhané hořké čokolády.
Hraběnčiny řezy
(Hanka, 28. 9. 2006 19:56)Právě jsem slyšela v tv paní prezidentovou Klausovou chválit hraběnčiny řezy - prý je pečou v Lánech! Určitě je vyzkouším... ( abych řekla pravdu: vyzkoušet jsem je chtěla stejně... :o))
nevíte co s jabkama???
(majda, 22. 9. 2006 16:40)
HRABĚNČINY ŘEZY
4 žloutky, 15 dkg cukru, 1 hera - -to fše utřít
pak přidat 45 dkg pol. mouky, 1 prdopeč a já dávám trochu mlíka, aby těsto bylo vláčné(musí se z něj lehce udělat koule)no a pak si odendáte těsta asi jako pěst velký kus a vrazíte ho do mrazáku. Těsto napatláte na vymazaný a moukou vysypaný plech, nandáte nastrouhaná, oslazená a oskořicovaná jablka a dáte péct. Když už je skoro hotovo, napatláte ušlehaný bílek od těch 4 žloutků a nakonec nastrouháte těsto z mrazáku. Dopečete dorůžova a schováte, aby vám to rodina nesnědla dřív, než řezy vychladnou. Dobrou chuť
Šneci z listového těsta
(Hanka, 18. 9. 2006 23:39)
ŠUNKOVO-SÝROVÁ varianta
Potřebujeme: balíček listového těsta, 10-15dkg plátkového sýra, cca 10 dkg šunky, vajíčko na potření, sezamové či lněné semínko nebo drcený kmín na posypání
Postup: těsto rozválíme (ani nemusí být moc na tenko), poklademe plátky sýra a šunky, celé to srolujeme (okraj těsta jsme potřeli vajíčkem) a krájíme kolečka (nebo šišky - jak se nám to podaří), klademe je na plech, potřeme vajíčkem, posypeme nějakým semínkem a pečeme v předehřáté troubě
ZELŇÁČKY
těsto poklademe plátky sýra a kousky kysaného zelí, dále postup stejný
SKOŘICOVÁ varianta
rozválené těsto potřeme vajíčkem, posypeme skořicí a cukrem, šneky na plechu opět potřeme vajíčkem a posypeme skořicí s cukrem
... ATD.,ATD., naposledy jsem např. těsto potřela švestkovými povidly...
Zalitá polévka
(Hanka, 29. 8. 2006 23:50)
je děsně jednoduchá a úžasná - skoro bych řekla "rodinné stříbro" - vařila ji babička, vaří ji máma ... a já už ji taky pár let zvládám, doufám, že se vám taky podaří...:
- do studené vody nakrájíte brambory ( nejlépe nové a spíš více - cca 5-6 brambor na 5 litrový hrnec), přidáte houby ( nejlépe čerstvé, ale sušené jsou taky príma), osolíme, přivedeme k varu a vaříme doměkka ( cca 1/2h).
- v hrnku mléka rozkvedláme 2-3 lžíce hl. mouky, tím zahustíme polévku, krátce povaříme, přidáme další asi 1/2 litr mléka, opět necháme povařit. Pak ještě přidáme kyselé mléko nebo biokys nebo podmáslí nebo trochu jogurtu a nakonec trochu kysané smetany ( pak už nevaříme). Ještě tam patří kopr ( asi lžička) - kdo nemá rád, nedá ho tam ( a smetana taky není nutná...).
Ať vám chutná...
HANIČKOO
(majda, 24. 8. 2006 20:01)prosím, dej sem recept na tu skvělou zadělávanou polífffku, díky
solné těsto
(majda, 16. 7. 2006 23:02)
Tohle těsto není určené k jídlu, ale dobře se z něj modeluje. Takovej domádo modurit, kterej když vaše dítko ochutná, tak se mu nic nestane.
1 hrnek hl. mouky, 1 hrnek soli, 1/2 hrnku vody, trošičku oleje-asi 1 kávovou lžičku
Aby se mi sůl co nejvíc rozpustila, dávám ji do horký vody a pak dlouho míchám v robotu. Nejlépe je nechat těsto rozležet několik dní v lednici. Zabalené do igelitu a v chladu vydrží i měsíc. Hotové výrobky buď suším v troubě, nebo peču v mikrovlnce, ale tu chce hlídat je to rychlé a brzy se připálí. Přeji úspěšné modelování.
ovocný koláč, který se vždy podaří
(majda, 10. 7. 2006 12:19)
Protože nezvládám bublaninu, dělám s oblibou tento jednoduchý koláč.
2 celá vejce, 4-6 lžic cukru, 1/2 perly (nebo prostě nějakého tuku na pečení), 10 lžic s mírným kopečkem pol. mouky, prdopeč, trochu mléka-aby bylo těsto husté jako krupicová kaše. Vše zamíchat a nalít na plech nahoru dávám jakékoli ovoce. Teď jsem upekla s černým rybízem, když na č. rybíz dáte skořici, chutná jako borůvky. Vyzkoušejte, je to fakt jednoduché a vždycky úspěšné. Dobrou chuť
mléčo
(majda, 25. 6. 2006 21:16)
na vysvětlenou -náš Kuba když byl malej, tak leču říkal mléčo, od tý dobu tomu tak říkáme a upravujeme recept, tohle je poslední, tak 3 roky používaná varianta.(nejspíš potěší ty, co mají nadbytek cuket)Takže:
cibulky do růžova, papriky, cuketu (bez jadýrek)a rajčata na kostičky. Nejprve dusím cuketku a papriky, nakonec přidám rajský, až je to měkký, tak zakvrdlám vejce. Jó a nezapomenu osolit. To je vsjo.Žádnej salám, nic takovýho nedávám, ale jesti si chcete přilepšit...
brou huť vám přeji a nepřejezte se:))
KKOONNEEČČNNĚĚ
(majda, 22. 6. 2006 14:04)
chlíveček pro mne. Tak taky přidávám:
Těstovinový salát
uvařené vychladlé těstoviny, kunovjanka (nebo nějaká jiná kyselá zeleninka), rajčata, okurka, paprika, cibulka, ocet, oliv. olej, sůl. Fše smíchat a vychladit a cpát se k prasknutí. Schválně neudávám množství, já toho dělám moc, protože to fšichni milujou. Brou huť
Kosmatice
(Hanka, 21. 6. 2006 0:23)
Právě kvete černý bez, tak smažíme kosmatice ( část rodiny je nepozře a část je miluje). Recept je jednoduchý a rychlý:
Do osoleného těstíčka z několika vajíček, mléka, mouky a strouhanky namáčíme ( nejlépe čerstvě nasbírané) květy černého bezu a smažíme po obou stranách dozlatova ( cca 2-3 min.). Tuk necháme okapat do ubrousku. Nebudu radit s čím kosmatice podávat, my je většinou sníme samotné ... nebo si k nim nakrájíme mísu zeleniny... ( tedy nekrájíme mísu, ale zeleninu :o))
ledová káva
(majda, 20. 6. 2006 23:59)
je tu léto - huráááá. Konečně jsme se dočkali. Někomu je možná děsný vedro a tak připojuji můj recept na ledovou kávu, která vždycky potěší:))
0,25l sklenice, 1 lžička rozpustné kávy, trošku mléka, rozšlehat frapovátkem(ale nemusíte), 1 vrchovará lžíce nanukáče, něco ledu a dolít ledovou vodou. Je to mooooc velká mňamka a nebojte se kalorií- nezapomeňte, že musíte hodně jíst abyste měli sílu bojovat s obezitou. Dobrou chuť.
Vosí hnízda
(Hanka, 20. 12. 2009 19:53)